Irbis horský

irbis

Výskyt: Asie. Hornaté části od Afganistánu po západní Čínu, jeho území zasahuje na sever do Ruska a k západní hranici Mongolska.
Chování: samotářské, občas loví ve dvojici
Hlasové projevy: hluboce laděné a táhlé sténavé volání, přerušované předení, při útoku hlasitý, chraptivě kašlavý zvuk
Potrava: ptáci, opice, kozy, tuři, prasata
Délka života: v zajetí až 20 let

Irbis horský stojí na pokraji vyhynutí a proto patří mezi mezinárodně ohrožené druhy. Jeho lov je sice zakázán, avšak cena, kterou platí obchodníci za jeho kožešinu, je tak vysoká, že ho pytláci ilegálně zabíjejí dál

Zavřít obrázek